Istorija srpskog pozorista kor

ИСТОРИЈА СРПСКОГ ПОЗОРИШТА ОД СРЕДЊЕГ ВЕКА ДО МОДЕРНОГ ДОБА – I ДЕО

1,000.00 RSD

Историја српског позоришта од средњег века до модерног доба (драма и опера) аутора Боривоја С. Стојковића обухвата синтетички врло разноврсну позоришну историјску тематику и многе значајне тренутке у историјском развитку српског позоришта од његових најстаријих почетака до краја такозваног модерног доба, односно краја Другог светског рата.

Прво издање Стојковићеве Историје штампано је 1980. у издању Музеја позоришне уметности Србије на 1025 страница и без илустрација. Друго допуњено издање се, због обима грађе,  штампа у четири  тома.  У првом тому обухваћен је период од средњовековног доба,  преко позоришта у VII и VIII веку, позоришног дилетантизма у  првој половини XIX века, почетка романтичарског доба у Српском народном позоришту у Војводини са оснивањем сталног позоришта (1861), подизања позоришне зграде и оснивање Народног позоришта у Београду (1868), романтичарског доба у српском позоришту (1868-1880). Поред исправки и допуна текста (материјалних, фактографских, штампарских, коректорских, лекторских и других), друго издање је опремљено  богатим избором илустрација који је за ову прилику направила Мирјана Одавић, музејски саветник.

Наредни, други том Историје српског позоришта предвиђен је за штампу и објављивање до краја 2015. године, а у њему ће по истом принципу бити представљено реалистичко доба у српском позоришту.