Од када је 2009. године у веб сајт Музеја позоришне уметности Србије укључен Театрослов (електронска база театрографских података са дигиталним колекцијама формираним на основу наших збирки, доступна online7/24/365бесплатно), интернет презентација Музеја престаје да буде само податак о постојању наше куће и позив корисницима да нас посете. Намера нам је била да на мрежи створимо јединствен портал за комуникацију корисника (театролога, студената позоришних школа, публике и љубитеља театра) са позоришним животом Србије – једнако у прошлости и данас.

Део музејског сајта на коме театролози, студенти позоришних школа  и сви остали наши сарадници и посетиоци могу да објављују своја размишљања назвали смо Театроглед (оглед о театру, театар кроз двоглед).  Са странице Театроглед омогућен је приступ до три групе прилога: Погон & радионице, Свеске и Цртице.  Свака од ових целина детаљније је описана на појединачним страницама на којима се налазе и линкови ка прикупљеној електронској грађи.

  Погон & радионице

Радионице из циклуса  Позориште у мојој школи су намењене ученицима основних и средњих школа, а осмишљене су као  допуна школском курикулуму,са намером да подстакну читање и разумевање драмских дела обухваћених обавезном лектиром, упознају учеснике са изражајним средствима и законитостима позоришне уметности, припреме их и охрабре за улазак у позориште у својству публике или будућих професионалаца.

Вишегодишњи рад са ученицима и њиховим професорима и стално допуњавање и кориговање садржаја и форме радионица изнедрили су позоришну преводницу, нову методу тумачења драмксе класике  помоћу изражајних средстава популарне културе која данас чини полазни оквир наших радионица.

У оквиру радионица ученици се упознају са структуром драмског текста и основним елементима позоришне представе. На примеру театролошке грађе из наших збирки (фотографије, сценографске и костимографске скице, плакати, програми, књиге, аудио-видео материјал, press clipping итд.), објашњава се на који начин се прочитани драмски текст преводи на сценски језик и претвара у позоришну представу. Сваку радионицу прати презентација која се тематски и садржајно у сарадњи с професорима прилагођава непосредној групи ученика.

Пројекат не доприноси искључиво образовању у области драме ипозоришта, већ и  стицању разнородних функционалних знања, развоју критичког мишљења и креативних потенцијала код деце и младих.

   Свеске

Део сајта Музеја позоришне уметности Србије на коме театролози, студенти позоришних школа и сви остали наши сарадници и посетиоци могу да објављују своја размишљања назвали смо Театроглед (оглед о театру, театар кроз двоглед). Посебан део Театрогледа чине Свеске, одељак посвећен пре свега представљању још необјављених радова, али и свим другим ситуацијама у којима су  аутори (и власници ауторских права) спремни да свој труд без материјалне надокнаде поделе са заједницом позоришних истраживача.

У случају да припремате неку обимну студију из области позоришта, а немате прилике да на другом неком месту испробате како стручна јавност реагује на ваше идеје –  проверите своје ставове на страници Театроглед. Ако још увек нисте сигурни да ли идеја коју имате садржи довољно потенцијала да прерасте у семинарски, дипломски, мастер или докторски рад  можете да је прикажете на сајту Музеја. Ово је право место за рад који је већ готов, а немате намеру да га продате, већ само желите да га поделите с колегама, позовете их да дају своје мишљење, напишу рецензију или покрену полемику. Чак и у случају да сте незадовољни што је ваш текст о одбијен у неком часопису, што нико не пристаје да објави вашу критику – Театроглед је отворени репозиторијум огледа из драме, позоришта, театрологије и сродних области и у њему ће се наћи довољно места и за почетнике и за прекаљене мајсторе заната. У одељку који је назван Свеске објављујемо ваше радове из области театрологије у нади да ће једнога дана и они постати (е)књиге.

Радови које шаљете за Театроглед могу, али не морају бити рецензирани, а Музеј позоришне уметности Србије, иако с радошћу жели да их удоми на свом веб сајту, ипак ничим не гарантује за њихов квалитет.

  Цртице

Редовни посетиоци наших програма (изложби, скупова, трибина, сусрета с уметницима, концерата)  често нам пишу о својим утисцима или предлозима, а Музеј до скора није био у могућности да ове иницијативе промовише довољно упечатљиво. Многи од ових људи су дародавци, сами уметници или њихови наследници који, поверивши нам несебично своје породичне успомене, богате музејске фондове. Некада те грађе има довољно да се припреми цела изложба, али догоди се и да се о ствараоцу или представи сачува једва један или два податка, понекад само назнака. И оскудна и ова сведочанства су вредна и могу да буду изузетан подстрек за прикупљање нових артефаката, али често остају скривена од погледа јавности јер не постоји место на коме би се могла приказати.

Прилоге за које верујете да могу да постану део репозиторијума Театрогледа можете слати на адресу dmpus@mpus.org.rs с обавезном назнаком (у предмету пошиљке) Театроглед. Молимо вас да не шаљете прилоге за  које немате ауторска права, као ни прилоге који из било ког разлога могу да буду увредљиви за посетиоце сајта. У случају притужби, уредништво задржава права да уклони спорни материјал.

od cega se pravi predstava 01

КРОЗ ПОЗОРИШТЕ

| Изложбе, Погон & радионице, Све, Театрогледи | No Comments

Изложба учесника радионица Музеја позоришне уметности Србије за децу и младе

Од средине априла до половине маја 2016. године посетиоци имају прилику да се у Божићевој кући упознају са креативним решењима насталим у оквиру едукативних програма Музеја позоришне уметности Србије

Solid-Girl-Tee-Shirt-Masks-font-b-Theater-b-font-Actor-Music-font-b-Quotes-b

ФРАЈТАГОВА ПИРАМИДА

| Uncategorized, Погон & радионице, Театрогледи | No Comments

Разговори о елементима драме
или
Како умесити једну добру причу? И зашто би то неко радио?

Photo0903

ИЗА ЗАВЕСЕ – ПОСЕТА НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ

| Погон & радионице, Све, Театрогледи | No Comments

Школа за публику
Ученици ШОСО “Свети Сава” из Умке су 20. октобра 2015. посетили Народно позориште у Београду и завирили иза сцене…